Kiertokasvun kehityspäällikkönä aloitti tällä viikolla maatalous- ja metsätieteiden maisteri, kasvipatologian ja biotekniikan asiantuntija Johanna Boberg Helsingistä. Johanna tuo Kiertokasvulle ja sen asiakkaille vankan ja monipuolisen kokemuksensa erityisesti kasvualustoihin, kasvien tuotantoon ja -ravitsemukseen, lannoitevalmisteisiin ja viherrakentamiseen liittyvästä tuotehallinnasta, viranomais- ja sidosryhmäyhteistyöstä sekä laadunvalvonnasta.
– Monipuoliset tehtävät ja vastuut Kiertokasvun voimakkaasti kehittyvässä liiketoiminnassa motivoivat minua kovasti. Haluan edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä tutkimalla, millaista orgaanista materiaalia ja ravinteita erilaisissa sivuvirroissa on, ja miten ne saataisiin kiertämään hyötykäyttöön, Boberg sanoo.
Suomesta maailman mallimaa eloperäisten jätteiden kierrättäjänä
Pitkän tähtäimen konkreettisena tavoitteena Kiertokasvulla on kehittää muun muassa alueellisten ravinnevirtojen kokonaishallintaan sopivia ja taloudellisesti kannattavia kokonaisratkaisuja, joissa saadaan kierrätettävät orgaaniset materiaalit laadukkaasti viljelyyn ja suljettu kierto aikaiseksi.
– Asiakas- ja muita sidosryhmiämme löytyy niin maataloudesta, metsäteollisuudesta kuin kunnallisista toimijoistakin. Mielenkiintoista tulee olemaan kehittyvä roolimme kierrätyslannoitelopputuotteiden tuotehallinnan ja niiden markkinoinnin sektoreilla. Suomessa käytetään edelleen paljon mineraalilannoitteita ja toisaalta orgaanisia jakeita menee haaskuuseen. Ne voisi saada hyötykäyttöön ja maan kasvuolosuhteita parantamaan. Suomi voisi tulevaisuudessa olla jopa maailman mittakaavassa mallimaa ja Kiertokasvu tuoda yrityksenä mallin muillekin kotimaisille yrityksille, jotta kaikki eloperäiset jätevirrat saataisiin hallitusti kiertoon, Boberg visioi.
Luonnontilainen luonto on ykkönen
Johannalla on monipuolinen työhistoria muun muassa ryhmänvetäjänä Helsingin kaupungin kartanonhoitoryhmässä, viljelyyn suuntautuneena puutarhurina porvoolaisessa kartanossa, tutkimusteknikkona Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan puutarhalla, tervetaimituotantoon liittyvistä tehtävistä sekä monivuotinen kokemus lannoitevalmistetuotannon alalta myös yritysmaailmasta.
Kotipaikkakunta on Helsinki, mutta juuret ulottuvat myös Keski-Suomeen Vaajakoskelle, jossa lapsuuden mummolassa vietetyistä kesälomista on edelleen muistona kesämökki tärkeänä ”erakoitumispaikkana”.
– Rakennettu ympäristö ja viljely kiinnostavat, mutta luonnontilainen luonto on kuitenkin ykkönen. Mökillä ei ole sähköjä ja sinne mennessä rituaalina on sammuttaa kännykkä ja ottaa rannekello pois ja laittaa se ylösalaisin ikkunalaidalle.
”Viherpiiperrys” näkyy myös kotona
Henkireikinä Johannalla on kuorossa ja kvartetissa laulaminen sekä koiraharrastus palveluskoirien kanssa. Ammatti näkyy kuitenkin myös kotona, jossa ei hänen mukaansa sellaista pöytätilaa ole, jolle ei hetken kuluttua ilmestyisi viherkasveja.
– Kesäkaudeksi oma parveke muuttuu tomaattiviljelmäksi ja lisäksi löytyy paprikaa, kaaleja ja minttua. Tutkijan mieli vetää usein siihen, että harvoin pystyy ottamaan vain yhden kasvualustan, joten esimerkiksi tomaatit pääsevät herkästi osaksi erilaisia kasvualustakokeiluja. Lisäksi on vielä yksi höyrypää-viherpiiperrysharrastus: paludaario. Se on kuin akvaario, mutta tarkoittaa käytännössä suota tai pikemminkin minitropiikkia, jonka pohjalla on vettä. Ja koska olen laiska hoitamaan, niin sinne on pitänyt suunnitella tuuletus, sumutusautomatiikka, valaistus, vedenkierto sammalseiniin, putouksiin jne., Boberg nauraa.
Tutustu tarkemmin Kiertokasvun asiantuntijoihin täällä >>
Ota yhteyttä!
Johanna Boberg
Kehityspäällikkö, Kiertokasvu